sobota, 7. december 2013

DAN 7 : ZGUBANO ČELO IN DELAVNA ROČICA

STAROSTNIKI, MLAJŠI PO SRCU OD MLADIH ...
NinnaKK



Kaj vidite sestra,
kaj vidite sestra, kaj vidite.
Kaj mislite, ko me gledate?
Nespretna in nerodna žena,
že stara, brez moči,
ne sliši dobro in slabih je oči.
Drobi vso hrano in odgovarja,
ne uboga navodil in se po malem zanemarja.

Ne zmeni se za sporočene ji novice,
vsak dan izgublja čevelj ali nogavice.
Pusti, da se jo kopa, češe, da na stran,
in srečna je za vsak minuli dan.
Je to, kar mislite in se vam zdi?
Če je tako, odprite oči.
To, kar moja je podoba v vas,
je le privid, ampak to nisem jaz.
Naj vam povem, kdo sem jaz, ki tu sedi,
in se obnaša, kot želite vi.


Starostniki – tista posebna skupina ljudi, s katero se po službeni poti srečujem vsak dan. Včasih vidim njihovo lupino – nagrbančeno kožo, ki je klonila pod težo let. Včasih v očeh slutim preteklost. Nekateri od njih imajo mrtve oči – že davno so pokopali upe in sanje. Že davno so se vdali v usodo minevanja. Zdi se, da  odštevajo dneve do tistega dokončnega, večnega Konca. A na drugi strani so tisti, ki imajo še žive oči. Tako živahne, kot bi se v njih skrival navihan otrok. Radovedno zrejo v svet, radovedno me pogledajo vsakič, ko v beli halji pokukam v njihovo sobo. Radovedno ali upajoče?
Vsak od njih ima zgodbo. Toplo, srečno, a tudi žalostno. Vsak od njih ima globino in izkušnje, na katere večkrat pozabimo.

Ko smo sestavljali to akcijo sem se spomnila gospe, bolnice. Že krepko čez devetdeset let jih šteje, a še vedno bistroumno zre v svet in poskuša »trenirat možgane«. Živi za vsak dan posebej, tako kot vsak dan posebej kupi časopis, saj ne ve, ali se ji splača plačevati naročnino za cel mesec ... Spravljena je s svojo starostjo in boleznijo, ki ji počasi, a vztrajno jemlje telesne moči ...

Ta dan sem v vsej polnosti zaživela pravzaprav 5. decembra – goljufala sem, priznam ... A nisem je želela izpustiti zaradi svoje lokacijske odmaknjenosti...

Po težkem dežurstvu in ambulanti za brezdomce sem tako v četrtek odšla k njej, v dom starostnikov. Presenečenje je bilo popolno  »doktorica, kaj pa vi tukaj«?  V dobri uri, kolikor sem sedela poleg nje, mi je povedala več, kot v vseh preteklih hospitalizacijah ... in pladenj peciva, ki sem ga prinesla s seboj je ostal nedotaknjen. V njenih očeh sem razbrala tisto čisto prvinsko začudenje – in srečo.

Drugi obisk je bil pri gospodu, ki smo mu tekom akcije našega društva pomagali do toplega obroka. Star je 88 let, živi daleč v pohorskih gozdovih in samota narave se zdi v teh zimskih dneh še toliko bolj boleča. Ne želi v dom – rad ima pogled na osvetljen Maribor, rad ima rezke zvoke prebujajoče narave, rad ima hiško, ki sta si jo z ženo zgradila pred pol stoletja. Ostala sta brez otrok – ljubezen enostavno ni bila dovolj. Pred 4 leti je rak njegovi ljubljeni Daliborki odvzel dih, njemu pa vero. Zdaj ostaja sam – v osrčju Pohorja kot bor osamelec. Na njegovem obrazu se v gubah zrcali vsa bridkoba in sreča preteklih let.Ko me je videl – je bil preprosto začuden. Z grčavo roko je me je stisnil k sebi in navkljub koščeni pojavi je bil objem trden. Dišal je po tobaku in minljivosti – kot dišijo stari ljudje. Ni ga zanimala domača marmelada, ki sem jo prinesla s seboj ... niti vse ostale dobrote. Po skromni kuhinji mi je hitel pripravljat kavo, rezat orehov kolač in z eno sapo povedati vse, kar se je zgodilo v preteklih mesecih. Artritični sklepi so dobili novo moč, po kuhinji, ki je dišala po svežih bukovih drvah in nedoločljivem vonju mandarin, se je gibal hitreje kot vsi moji vrstniki ... Spila sva kavo – tisto pravo turško kavo iz obkrušemne skodelice. Skupaj z njim sem postavila božično drevo (plastično sicer in nekaj tednov prekmalu), okrašeno s slamnatimi okraski in bleščečimi lučkami, saj sem vedela, da tega sam ne bo naredil... Spravila sem ga v jok – ali pa so ga spravile lučke, ki sva jih komajda uspešno »namontirala«. Dolgo sva zrla v utripajoče luči in se zatopila vsak v svoje misli ... in ko sem že po temi odhajala od njega, mi je v roke stisnil vrečko suhih krhljev in rekel »hvala«. Ničesar več ni bilo potrebno ... Energija v njegovih očeh je bila drugačna – sijala je kot Severnica v jasni noči ... In bilo je vseeno, da sem mu v intuitivnem navalu pravzaprav dala svojo smrekico, svoje lučke ... Vedela sem, da bodo njemu pomenile več.

Ko sem se vozila domov, sem poklicala spomnila na mojo babico. Imam namreč tisto tipično babico, ki jo najdeš v slikanicah.. S kodrastimi sivimi lasmi, modrimi predirnimi očmi in spominom, ki si zapomni vedno znova in znova, da obožujem njeno musako in poljneno papriko. Imam babico, ki me je vedno zagovarjala pred mami ;). Ki me še danes pričaka s tako ogromno skodelico kave, kot jo lahko skuhajo le babice. Ki me še danes vedno znova pred obiskom vpraša, kaj želim za kosilo – in še vedno je zadnjih 20 let enako. Moja babica z vanilijevimi kifeljčki, domačo jabolčno pito in najboljšo potico na svetu. Doma 150 km stran – a še vedno ji od vsepovsod kamorkoli grem pošljem kartico in magnetek. Čeprav to pomeni, da ima celotno zibirko kartic iz Rige, Amstrdama, Gorenjske in ostalih kotičkov, kjer sem skorajda večkrat kot doma. Vsake se razvesli. Vsako posebej preuči bolj natančno kot FBI. Rodila se je ideja, da jo obiščem prvi prosti vikend, ki ga imam.

Moja drobna dejanja so bila tako izpolnjena že nekaj dni prej, a občutek topline je ostal. Tako da o »majhnih« dejanjih, s katerimi pa sem danes živela ta dan skupaj z vami na drugem koncu Evrope, pa se mi ne zdi zgubljati besed – predvsem o evrih, ki sem jih podarila beračem in uličnim umetnikom...

Ko danes ležim v tuji postelji, pravzaprav obkrožena s pravim predbožičnim dogajanjem ,izmučena od dolgega tedna in vseh obveznosti, si iz ust ne morem izbrisati nasmeha. Hvala, moji »starostniki« - tuji in domači, ki ste danes z menoj delili zgodbe svojega življenja ... In ki ste dovolili, da sem del vaših dni.


...Še enkrat ljubim in živim
in mislim na nekdanje čase,
kako smo jih lepo živeli,
kako prehitro so nam odleteli.
Vem, da zame spremembe več ne bo nobene,
a odprite, sestra, oči,
ne glejte starke, glejte mene! ...